štvrtok 4. mája 2017

Learning Languages

Milí čitatelia, všetci určite dobre poznáte príslovie "Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom." Neviem, čo je na tom pravdy, v každom prípade verím, že znalosť cudzieho jazyka je v dnešnej dobe veľmi dôležitá. Ako mladá školáčka som jazyky nemala rada. Môže sa to zdať ako výhovorka, ale väčšinou som nemala šťastie na dobrých učiteľov. Na základnej škole to bola katastrofa, jeden učiteľ horší ako ten druhí. V posledných dvoch ročníkoch sme dostali jednu veľmi mladú učiteľku, ktorú viac bavilo rozprávať sa o móde, kozmetike a vzťahoch, než aby nás niečo mala naučiť. 

Keď som prešla na gymnázium, prežila som menší šok. Naša triedna a profesorka angličtini v jednej osobe bola dosť prísna a veľa toho od nás vyžadovala. V porovnaní s niektorými druhými spolužiakmi, ktorí nastúpili z iných základných škôl som si uvedomovala, ako nám tie základy chýbajú. Preto sme sa museli naozaj dosť snažiť. Ale stále som si nedokázala k angličtine nájsť cestu a skôr som ju brala ako nutné zlo. 

Bude to znieť smiešne, ale všetko sa zmenilo v deň, keď ma môj bratranec naučil sťahovať filmy, ale zabudol ma naučiť sťahovať titulky. Keď som veľmi chcela vidieť ten či onen film, musela som ho pozerať v originále, čiže v angličtine. Najprv som bola trochu nervózna, keď som väčšinu nerozumela. Ale nevzdala som to a postupne som rozumela viac a viac. Takéto malé pokroky ma tešili a angličtina sa mi začala páčiť. 

Potom prišli prvé knihy. Už si neviem vybaviť, ktorú knihu som prečítala ako prvú. Ale viem, že ma to začalo veľmi baviť. Možno je dobré začať s ľahšou literatúrou, nič filozofické a náročné. Napríklad je dobré si prečítať knihu, ktorú už ste čítali vo vašom materinskom jazyku, takže už viete o čo v nej ide. Nikdy som nebola ten typ, ktorý by čítal knihu so slovníkom v ruke a hľadal v ňom každé neznáme slovo. Verte mi, prestane vás to takto baviť. Nesnažte sa porozumieť každému jednému slovíčku, skôr sa snažte pochopiť zmyseľ celej vety. Musíte vedieť o čom sa tam rozpráva. Až keď budete úplne stratení, nájdite si preklad v slovníku. 

Čo tým celým chcem povedať? Že je veľmi potrebné, aby ste na vašom vzdelaní sami pracovali. Neuspokojte sa s tým, čo vás učia v škole. Sami musíte chcieť a vynaložiť úsilie. Ja som niekoľko rokov chodila na rôzne doučovania, aby som sa zlepšila. V škole sa naučíte možno tak základy, keď máte šťastie na dobrého učiteľa. Ale do bežného života vám veľmi pomôže sledovanie filmov, seriálov a čítanie kníh. Dnes už je neobmedzený výber, takže si každý príde na to svoje. 

Aký je váš vzťah k cudzím jazykom? 
Radi sa ich učíte? 
Koľko ich viete?




Dear readers, you surely know the proverb "The more languages you know, the more you are human". I don't know what is right about it, but I know that knowing foreign languages is today very important. I used to hate learning languages. In elementary school, I wasn't lucky for good teachers. One was worse than the other. The last two years were the worst because we had one very young teacher who loved more speaking about fashion, beauty, and relationships than teaching us something. In high school the situation was opposite. We had a very strict and exigent professor. I had to work very hard to keep up with everything. But still, my relationship with English wasn't great. 

It may sound crazy, but everything changed when my cousin taught me how to download movies but forgot to teach me how to download subtitles. So when I wanted to see a film, I was forced to watch it in the original language, English. At first, I was frustrated because I couldn't understand almost anything. But I didn't give up. After awhile, I get used to it and every time I understood a little bit better. It made me very happy and pushed me to continue. 

Then, books came and I started to read in English. Again, at the beginning it was hard. It took the time to be able to understand well. Maybe try to read at first books that you have already read in your mother thong, so you know what it is about. Of course, read some easy books at first, don't try to read a heavy philosophical book. I am not the type of reader who would read a book with the dictionary in hand. Don't try to find every word that you don't know, it gets very boring. Instead, try to catch the sense of the story. You have to know what the story is about. 

What I am trying to say is that you shouldn't rely only on school and teachers. You yourself should do something to be better and to improve your knowledge. Try to watch films or series or read books in a foreign language. It will definitely help you and it is a much nicer way to learn than doing grammar exercises (of course, they are important, too). 



(jacket: Pepe Jeans, top,trousers,bag: Zara, shoes: Tamaris, sunglasses:Pull&Bear) 





4 komentáre:

  1. Podle mě jsou jazyky velmi důležité. Já se začala ve 4. třídě učit německy a šlo mi to docela snadno. V 6. třídě jsem přešla na jinou školu, ale musela jsem v němčině pokračovat, i přes to, že jsem chtěla začít angličtinu. Tak jsem se angličtinu začala učit sama. V prvním roce na střední jsem anglicky uměla lépe než naše učitelka. V 19 letech jsem se odjela do Anglie jako Au Pair a angličtinu pořádně natrénovala. Teď jsem druhým rokem v Americe, angličtinu zvládám a začala jsem chodit na místní univerzitu na španělštinu. Do toho se snažím pořádně obnovit i tu němčinu. Jazyky jsou podle mého názoru důležité a člověk má daleko větší možnosti, když ovládá více než jeden jazyk. Nehledě na to, že v životopisu mít 4 jazyky vypadá prostě dobře :) A trošku si pohrávám z myšlenkou začít chodit na japonštinu a naučit se alespoň základy.
    Takže za mně rozhodně ano, učte se cizí jazyky!

    Travel with Marky || Život v Americe

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hello my dear,

    I really enjoyed reading your blog entry. What nice impressions I like it a lot;)You are truely pretty;)
    I am following your blog ;-*

    Hugs from Germany
    Isa


    www.label-love.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nejlepší je vyjet do světa a daný jazyk používat v každodenních situacích :)

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já mluvím anglicky a tak nějak francouzsky. Teď lituji, že jsem nešla spíš do němčiny, ale velmi ráda bych se naučila italsky, španělsky nebo portugalsky :D neumím se rozhodnout :D :)

    OdpovedaťOdstrániť