sobota 13. októbra 2018

Review: Josh + Hazel's Guide to Not Dating by Christina Lauren

Christina Lauren nepredstavuje jednu osobu, ale dvojicu autoriek a priateliek, Christina Hobbs a Lauren Billings, ktoré spolu píšu a publikujú romantickú fiktívnu prózu. Ich knihy majú veľký  svetový úspech, väščina sa dostáva do rebríčka bestsellerov a kniha Roomies bude stvárnená vo filmovej podobe režisérom Andy Fickmanom. V septembri tohto roku vyšiel ich nový román Josh + Hazel's Guide to Not Dating. 

Hlavnými postavami románu, ako sa dá ľahko vytušiť, sú Josh a Hazel, ktorí sa spoznali na vysokej škole, keď sa Hazel doslova vyzvracala na jeho topánky po požití nadmerného množstva alkoholu počas jej prvej vysokoškolskej párty. Ich druhá interakcia nebola oveľa lepšia, pretože Hazel pod vplyvom tabletiek proti bolesti, ktoré požila po vytiahnutí zubov múdrosti, napísala Joshovi veľmi zahanbujúci email, ktorý skončil zarámovaný na jeho stene. Toto nebol možno ten najlepší začiatok priateľstva, ale Hazel vždy vedela, že oni dvaja sú predurčení stať sa najlepšími priateľmi, ale nič viac.



Desať rokov muselo ubehnúť, aby sa znovu stretli. Z Hazel sa stala učiteľka a jej trochu šialená povaha sa rokmi a dospievaním nezmenila. Hazel si rozhodne kapesník pred ústa nedáva, svoje emócie sa nebojí ukazovať na verejnosti, je excentrická a domá má prakticky zoologickú záhradu. Väščina mužov sa po čase zľakne a utečie, žiadny z jej vzťahov netrval dlhšie ako šesť mesiacov. Josh je jej pravý opak, má dlhodobý vzťah a ako sa ukáže, je to brat jej veľmi dobrej priateľky Emily. 

Naozaj sa medzi nimi vytvorí pevné priateľské puto, a keď sa Josh ocitne bez priateľky, rozhodnú sa, že budú spolu chodiť na dvojité rande a nájdu si navzájom partnerov. Na začiatku sa to javí ako ten najlepší plán, ale ako dlho to môže takto pokračovať bez toho, aby k sebe začali cítiť niečo oveľa viac?

Popravde sa často riadim internetom a Instagramom vo výbere kníh. Kniha Josh + Hazel's Guide to Not Dating bola všetkými ospevovaná a každý sa do nej razom zamiloval. Moje očakávania boli vysoké (možno až príliž), ale bohužiaľ neboli celkom naplnené. Počas čítania som sa často pristihla myšlienkami úplne inde, vôbec mi postavy neprirástli k srdcu a nezaujímalo ma ako to s nimi dopadne. Koniec bol na môj vkus až priveľmi "sladký". Všetko bolo predvídateľné a miestami až pritiahnuté za vlasy. Tiež by som chcela varovať mladších čitateľov, pretože v knihe je niekoľko sexuálnych scén, ktoré sú veľmi živo a celkom detailne vykreslené. Celkovo by som to zhodnotila ako príjemný a rýchly čitateľský zážitok. Po dokončení knihy som však necítila smútok, že je koniec a už som sa viac ku knihe v myšlienkach nevracala.

3 komentáre:

  1. O tejto knihe som ešte nepočula, ale asi to nebude úplne pre mňa, lebo tiež nemám rada vopred predvídateľné knihy - rada sa nechávam prekvapiť :)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já si občas ráda přečtu nějaký oddechový román, jehož děj se dá dopředu odhadnout :) Někdy na ně prostě mám svoje období :)

    OdpovedaťOdstrániť