utorok 11. apríla 2017

Why I Fell in Love with Running

Najdrajší čitatelia, v júni to budú presne tri roky od chvíle, keď som sa úplne beznadejne zamilovala do behania. Popravde, tak krásne to od začiatku nebolo. Veľakrát sa mi nechcelo, nebola som so sebou spokojná, ale nikdy ma nenapadlo s tým úplne prestať, ani keď ma pichalo v boku alebo som nemohla popadnúť dych.



Dlhé roky som o tom snívala. Na škole som beh nenávidela, ale myslím si, keď na tým spätne premýšľam, že to bolo spôsobené tým, že som nemala rada učiteľky, ktoré boli väčšinou prísne a nesympatické. A celkovo som telocvik na škole nemala rada. Ale vždy som tajne uchovávala v kútiku duše túžbu začať s behaním. Trvalo mi niekoľko rokov kým som sa konečne odhodla a po prvýkrát vybehla. Ešte teraz si pamätám ako som z toho bola natešená. Hneď od prvého vybehnutia som behanie milovala. A dnes by som sa chcela spolu s vami zamyslieť nad tým, prečo som si vlastne behanie tak obľúbila?! 

Asi mojou najväčšou motiváciou je úžasný a povznášajúci pocit šťastia, ktorý vas doslova obleje po behu. Naozaj nepreháňam! Kto si to neskúsil, nevie. Ja sa vždy cítim šťastná a usmiata od ucha k uchu. A veľakrát sa aj počas behu usmievam a vždy si uvedomím, že čo si asi o mne musia ľudia naokolo vravieť. ... (šibnutá uteká z blázinca)



Ďalšou pre mňa dôležitou a pozitívnou stránkou behania je fakt, že ste na čerstvom vzduchu a krásne si vyvetráte a očistíte myseľ. Môžem mať akýkoľvek problém, môžem mať za sebou dlhý a náročný deň, ale akonáhle vybehnem, všetko sa to rozplynie a sústredim sa len na beh a svoje okolie. 

Beh som si zamilovala tiež preto, lebo behaním spoznáte veľa nových miest, všímate si veci, ktoré by ste si možno inak nevšimli, nachádzate nové cesty a kúty mesta, o ktorých ste nevedeli. Keď som doma na Slovensku, tak si s mamkou občas zoberieme auto a ideme si zabehať do iného mesta, aby sme mali zmenu a videli niečo nové. Tiež spoznáte nových ľudí. Ja väčšinou chodievam behať na dalo by sa povedať takú turisticko/bežecko/cyklistickú cestu, kde väčšinou stretám stále rovnakých ľudí, ktorí buď športujú, alebo sa len tak prechádzajú a venčia psov. Z mnohými sa pozdravím a prehodím pár slov a každý jeden úsmev mi zdvihne náladu. 

Beh vás naučí sebazapreniu a dosť potrápi silu vašej vôle. Koľkokrát sa mi už stalo, že vonku bolo škaredé a neprívetivé počasie, pršalo alebo bola hmla a ja som nechcela urobiť nič iné, len si späť ľahnúť do teplej postele a čítať knihu. Ale to by bolo to najľahšie čo sa dá v takej situácii urobiť. Ja som sa vždy snažila vybrať si tú ťažšiu cestu. Jednoducho som nad tým nepremýšľala, obliekla sa a vybehla. V takých chvíľach mi dosť pomáha hudba. Neviem si predstaviť behanie bez obľúbených pesničiek. Dobrá, rytmická, pozitívna hudba ma vie najviac povzbudiť. Ja používam aplikáciu Spotify, kde nájdete snáď všetku hudbu sveta a môžete si vytvoriť vlastný playlist. 

Klamala by som vám, keby som povedala, že mi nezáleží na oblečení. V "normálnom" živote nie som športový typ, nikdy som tenisky nemala v obľube a nenosím ich často. Ale tým, že som začala behať, musela som sa na to pripraviť aj z tejto stránky. Dobré a funkčné bežecké oblečenie a obuv je základ. Objavila som úplne nový svet. Vždy, keď si kúpim nové športové oblečenie, tak ma to väčšmi motivuje ísť okamžite behať. Mám z toho obrovskú radosť. Spoznala som skvelý internetový obchod Spartoo.sk, kde majú oblečenie, doplnky a dámske tenisky.  Neviem sa dočkať až si kúpim niečo nové na leto. 

Ako som už písala, od samého začiatku som si tento šport zamilovala. Už si len ťažko viem predstaviť život bez behania. Keď sa mi občas stane, že som dlhšie chorá a niekoľko dní nejdem behať, prvé na čo sa teším je, že si obujem svoje bežecké topánky a vyrazím. Pred pár rokmi by som tomu neverila, ale som dôkazom toho, že všetko ide, keď sa chce. Takže každý jeden z vás to dokáže. Začiatky budú ťažké, áno, nebudem vám tvrdiť opak, ale tým budete mať lepší pocit, že ste si to vydobili. 

A aby som nezabudla, ešte je tu jeden veľmi dôležitý bod. A ten je hrdosť, ktorú budete cítiť sami k sebe po každom (aj tom najmenšom) úspechu. Podarilo sa vám zabehnúť najrýchlejší kilometer? Mali ste najlepší čas? Zabehli ste zatiaľ svoju najdhšiu trasu? Toto všetko vás bude hnať dopredu a nútiť čoraz viac sa snažiť a zlepšovať sa. 

tenisky - Hoka

Prajem vám príjemné behanie a veľa zaslúžených kilometrov!

4 komentáre:

  1. Skvelý článok ! :) Aj fotečky sa mi veľmi páčia :) Kedysi som aj ja chodila behávať, ale nejak ma to nechytilo :) Ale stále cvičím a športujem :) Len tomu behu som zatiaľ neprišla akosi na chuť :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. úžasný článok :) veľmi pekne si to napísala ... ja mám beh rada, len ho až tak často nepraktizujem ako by som možno chcela :P veľakrát sa mi nechce, no keď má človek parťáka je to lepšie :) a samozrejme hudba ma vie veľmi motivovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taky jsem zamilovaná do běhaání, akorát ted ležim s pochroumanýma zádama, tak mam na chvilku smolku :)
    Ejnets in Lisboa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, můžu se zeptat, jaké oblečení doporučuješ právě pro běhání v dešti?

    OdpovedaťOdstrániť