streda 7. marca 2018

Bobiknannie Reads ~6~

Milí čitatelia, dnes vám prinášam ďalší článok zo série "Bobiknannie Reads", v ktorom vám predstavím pár kníh, ktoré som za poslednú dobu prečítala a rada by som vám ich predstavila. Niektoré sa mi páčili viac, iné zasa menej, ale každá z nich ma niečím zaujala. Tak sa na ne poďme spolu pozrieť:

1. Turtles All the Way Down od John Green (5 stars) bola jedna z tých kníh, na ktorú som dlhší čas čakala a nemohla som sa jej dočkať. Keďže som prečítala každú Greenovu knihu, aj jeho posledné dielo mi nemohlo ujsť. Podľa mňa je toto jedna z jeho najlepších kníh. Od začiatku do konca ma bavila, neboli tam pasáže, u ktorých by som sa začala nudiť. Páči sa mi jeho štýl písania, ktorý sa veľmi dobre číta, ale nepríde mi povrchný alebo plytký. Kniha je o mladej dievčine menom Aza, ktorá sa spolu s jej priateľkou Daisy podujme vyriešiť záhadné zmiznutie jedného bohatého podnikateľa, čírou náhodou otca jej kamaráta z detstva, Davisa. Aza a Davis znovu obnovia ich priateľstvo, ktoré postupne prejde k niečo silnejšie, ale Aza sa nedokáže odpútať z vlastných myšlienok, ktoré ju neustále zväzujú. Ako to dopadne vám nepoviem, ale určite si túto knihu neváhajte prečítať. 

2. The Light We Lost od Jill Santopolo (3 stars) som dočítala len pred pár dňami. Je to veľmi ľahké čítanie, v tom zmysle, že sa kniha veľmi dobre a rýchlo číta. Takže aj vy, ktorí máte strach z anglických kníh, ale chceli by ste to skúsiť, toto je práve kniha pre vás. Na knihe sa mi najviac páčilo to, ako autorka dokázala rozprávaním hlavnej hrdinky vyvolať u mňa rôzne pocity, hlavne smútok z nenaplnenej lásky. Doslova som všetko prežívala a pociťovala spolu s ňou. Je to príbeh hlavne o láske Lucy k dvom mužom v jej živote. Čo sa mi na knihe nepáčilo boli veľmi krátke kapitoly, na ktoré som si nevedela zvyknúť. Ale na druhej strane, práve  tie dodali celému príbehu ten rýchli spád. Nechcem vám prezradiť viac, ale pripravte si vreckovky!

3. Knihu Are We Screwed? od Geoff Dembicki (3 stars) som objavila náhodou, ale som šťastná, že som ju našla a prečítala. Nakoniec sa stala súčasťou aj mojej diplomovej práce, na ktorej v súčastnosti pracujem. Je to veľmi zaujímavá, ale zároveň desivá kniha, ktorá sa zaoberá globálnym otepľovaním. Hlavne vykresľuje situáciu v Amerike a Kanade, kde ťažba ropy je hlavnou príčinou klimatických zmien. Autor rozpráva tiež o hnutiach mladých ľudí, ktorým sa už nepáči nečinnosť vládnych orgánov, a tak sa sami rozhodli situáciu zmeniť a posnažiť sa o vybudovanie lepšej budúcnosti. Hlavne sa zaoberá generáciou ľudí, ktorí sa narodili medzi osemdesiatimi a deväťdesiatimi rokmi, tzv. Millennials, ktorí budú musieť žiť s dôsledkami klimatických zmien ak sa niečo nezmení. Hlavná myšlienka, ktorá mi zostala v pamäti je tá, že každá malá vec, každé nepatrné gesto môže napomôcť k zmene. 






4. The Sun and Her Flowers od Rupi Kaur (5 stars) sa ku mne dostala hlavne vďaka Instagramu, kde som fotky tejto knihy videla niekoľkokrát za deň. Jedného dňa mi to nedalo, tak som si o knihe niečo našla, zistila som, že je to kolekcia básní a spontánne som si ju objednala. Poéziu som nikdy veľmi neobľubovala, väčšinou som jej nerozumela a nechcelo sa mi nad básničkami pridlho premýšľať. Ale táto kniha je iná, nie sú v nej básne v tom pravom slova zmysle, nič sa nerýmuje, skôr sú to myšlienky a zamyslenia nad životom, láskou, mužmi, priateľmi, rodinou. Kniha vás doslova pohladí na duši. 

5. The Sky Is Everywhere od Jandy Nelson (5 stars) je pre mňa jedna z najkrajších "Young Adult" kníh, ktoré som zatiaľ prečítala. Hlavne sa mi veľmi páčil autorkin štýl písania. Príbeh je sprevádzaný krátkymi básničkami, ktoré hlavná hrdinka Lennie necháva všade po meste. Tento poetický prvok dodáva knihe osobitosť. Už spomínaná Lennie sa musí vysporiadať so smrťou svojej sestry Bailey, s ktorou si boli veľmi blízke. Nájde pochopenie u sestrinho priateľa Tobyho, s ktorým ich pojí smútok a spomienky. Ale je tu aj nový chalan, Joe, ktorý prinesie radosť a hudbu do jej života. Stojí pred dôležitým rozhodnutím. Než však dospeje k finálnemu rozhodnutie, dopustí sa veľa chýb, ktoré sa veľakrát zdajú zbytočné. Celkovo ma kniha nadchla a ešte dlho po jej dokončení som nad ňou premýšľala.

Ktorá prečítaná kniha sa vám za poslednú dobu najviac páčila? Kedy a kde najčastejšie čítate? 

4 komentáre:

  1. o žádné z těchto knih jsem ještě neslyšela, ale díky za tipy! :) já momentálně řeším hlavně četbu do školy :D ale naposledy jsem četla knihy od Patrika Hartla (nejvíc se mi líbily Okamžiky štěstí) a pak od Radky Třeštíkové :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knížky vypadají dobře, tu novou od Johna Greena si chci už delší dobu přečíst :) a upřímně tě obdivuji, že takhle zvládáš číst v angličtině, pro mě je to občas porod :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Keďže ja nie som veľký fanúšik kníh kochám sa tvojimi fotkami! :D Naozaj sa ti podarili ;)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bohužel moje angličtina není na takové úrovni, abych mohla číst knížky dřív, než je překlad.:D Ale prokousávám se anglicky psaným prvním dílem Harryho Pottera, tak snad jednou...

    OdpovedaťOdstrániť